Afaceri cu aromă de… supă…
“Care este provocarea cea mai mare cu care te confrunți acum?” a fost una din întrebările moderatorului din cadrul discuțiilor online ‘Leadership pe Timp de Criză’. Ne-am separat în grupuri mai mici și am început să povestim. Eram curios să văd cum privesc alții criza, cum îi afectează, cum fac față cu provocările sau cum lucrează cu angajații și ce soluții găsesc.
Ascultam despre emoții, opinii și soluții: metode creative ale antreprenorilor de a aborda această criză, planuri pentru scenarii optimiste, realiste sau pesimiste, provocări actuale și idei noi. Îmi făcea așa de bine să-i ascult. Nu eram singurul în criză. Nu eram singurul care căuta răspunsuri. Și parcă pare mai ușor când știi că și alții înțeleg cu ce te confrunți.
Pe de altă parte simțeam că este benefic pentru mine să observ modul în care ei abordează această criză. Ce soluții implementează, cum discută cu angajații, ce soluții au găsit să reducă cheltuielile sau cum se reinventează să aducă venit? Și dacă sunt onest, am simțit că nivelul meu de speranță crește. “Da… asta se aplică și la mine!…”, “Cum de nu m-am gândit și eu la asta?…” “Uite ce soluții a găsit afacerea asta ca să nu dea angajații afară!…” și așa mai departe. Ne ascultam unii pe alții… ne înțelegeam unii pe alții și… identificam soluții unii de la alții. Și mulți dintre noi zâmbeam la final…
Îmi aduc aminte de o poveste înțeleaptă pe care am citit-o cândva. Un sat trecea printr-o perioadă dificilă și alimentele erau greu de găsit. În cele din urmă sătenii flămânzi au ales să meargă la înțeleptul satului pentru un sfat. Foamea devenea greu de îndurat. Așa că s-au strâns la ușa lui și au început să se plângă. Înțeleptul i-a oprit, a scos o oală mare și a umplut-o cu apă. Apoi a început să întrebe: “Marie, tu ce ai prin casă?” Maria răspunse: “Cred că mai am vreo 2 cartofi.” “Adu-i aici” spuse înțeleptul. “Ioane, tu?” “Eu cred că mai am o mână de făină”. “Adu-o aici și pe aia”. Și altul a adus câteva cepe, altul niște oase afumate, altul morcovi, ceva varză, sare și verdețuri. Și la final au mâncat toți o ciorbă gustoasă și s-au săturat. A doua zi au făcut la fel. Și așa au făcut față cu foamea și au reușit să treacă peste criză.
Ne așteaptă o criză economică, spun experții. Și se vorbește chiar de foamete, prin anumite părți. Cu toate acestea, posibil că provocarea cea mai mare a noastră nu va fi nici cea economică, nici cea alimentară. Ci aceea că trecem singuri prin toate acestea. Dar, am putea aborda lucrurile folosind un alt scenariu:
- Haideți să alegem să nu fim singuri. Alege pe cineva dinafara anturajului tău, antreprenori de încredere, oameni de bine cu care să împărtășești provocarea. Poate ceilalți nu au soluții mai bune dar, doar faptul că ai împărtășit provocarea cu cineva, ajută mai mult decât credem. În inteligența emoțională se vorbește mult despre a da un nume emoției negative cu care te confrunți la un moment, ca prim mod de a trata emoția respectivă. Verbalizează criza, afirm-o, exprimă temerile. Lasă presiunea să iasă.
- Acum că problema e pe masă (mai puțin în mintea și inima ta), cere opinia celorlalți. Aruncați cu idei, creați scenarii și găsiți soluții: cum scădem cheltuielie? Ce surse de venit am putea găsi la care nu ne-am gândit până acum? Ce am putea pune pe online? Ce produse noi am putea adăuga în online?… Puneți tot ce aveți pe masă și vedeți ce poate ieși din asta. Poate la momentul acela ideile nu vor fi cele mai realiste sau cele mai bune. Dar sinergia creată ca urmare a faptului că aduceți împreună resurse, posibile soluții sau chiar idei care nu ți-au trecut vreodată prin cap, crează entuziasm, speranță, adrenalină… și asta este exact de ce ai nevoie pentru a merge mai departe cu curaj. Acesta este mediul în care ideile bune iau naștere și prind contur.
- Fii o resursă pentru alții. Ajută și la problemele celorlalți. Vino la rândul tău cu soluții. Deseori este mai ușor să găsești soluții pentru ceilalți decât pentru tine. Și asta ajută enorm: faptul că vezi problema mai detașat și mai obiectiv decât cel în cauză, observi mai bine vulnerabilitățile și avantajele, te ajută să vii cu idei solide. Și doar faptul că te concentrezi pe problema altuia și aduci soluții, asta în sine este un generator de entuziasm. Și asta se proiectează apoi asupra propriului business – “băi, cum de nu m-am gândit că asta s-ar aplica și la mine…?” Cel mai bine se învață atunci când explici altora, nu?
- Clustere de afaceri: s-ar putea ca business-ul meu să nu reziste… dacă rămân singur. Dar, în timp ce caut soluții, dacă creăm un cluster de business-uri – mai multe business-uri care pun la comun resurse, oameni, produse sau servicii pentru a face față crizei. De exemplu, eu nu îmi mai pot plăti angajații pentru că nu am vândut nimic și nu am încasări… dar cineva are nevoie de ceva forță de muncă extra. Sau eu îți pun la dispoziție produsele mele fără costuri mari în timp ce tu îmi asiguri resursele tale – spații, servicii, utilaje etc. Bine, totul cu clauze și condiții de exit rezonabile. Și s-ar putea să ieșim din criză mai bine decât am crezut.
Se folosește peste tot sintagma: “criza generează inovație”. Și este adevărat. Dar, în aceste zile se vede cât de mult a însemnat și solidaritatea: greu să măsurăm câte vieți au fost salvate prin faptul că ONG-uri, afaceri sau indivizi au confecționat echipament de protecție pentru medici și spitale. Greu să măsurăm cât de mult a contat un transport gratuit sau o masă caldă gratuită pentru un medic care a stat 16 ore pe tură. Sau câți bătrâni au supraviețuit pentru că cineva care de obicei făcea cu totul altceva, a ales să distribuie alimente gratuit. Împreună realizăm mult mai mult decât individual.
Am facilitat câțiva ani exerciții de team building, dar și mai mulți ani ședințe de coaching pe relații de cuplu și dezvoltare personală. Și după un timp eram deja “plictisit” de tendința naturală a noastră de a acționa independent și individualist. Dar finalitatea era de fiecare dată aceiași: împreună facem o treabă infinit mai bună decât singuri. Haideți să ne salvăm afacerile… dar împreună avem mult mai multe șanse!
Costi Filote – Relevant Coaching