Mitul Şefului Absolut

Dacă obiectivul tău este să fii Șef Absolut, să-ți ascunzi sau să-ți maschezi slăbiciunile, să pari mereu perfect nu o să câștigi niciodată încrederea echipei tale. Totuși îți dorești rezultate excepționale, o echipă care să funcționeze normal și-n lipsa ta, informații care să circule la timp, corectitudine, inițiativă, eficacitate.

Nu poți să obții toate astea fără să existe încredere, atât între tine și oamenii tăi cât și între ei.

Problema ta cea mai mare este cum să gestionezi această teamă de vulnerabilizare. Știi și tu că fără acest ingredient lucrurile nu evoluează. Vrei ca membrii echipei tale să fie transparenți și onești, să nu își mai ascundă slăbiciunile, să recunoască când greșesc și să vezi în sfârșit o echipă sudată.

Doar că, în continuare te ascunzi in spatele unei armuri, pentru că este mai simplu să rămâi la obiceiurile vechi, să nu te expui deloc și să trăiești cu această impresie că tu controlezi totul.

Și uite așa ai ajuns să fii inconsecvent, una spui, alta faci. Mai asculți diverse Ted Talk-uri, din când in când mai și citești câte un articol și îi privești cu admirație pe acei lideri care chiar reușesc. Ei sunt deschiși și asumați, cu o inteligență emoțională ridicată, gata să renunțe la orgoliu și să promoveze un alt gen de cultură organizațională.

Dar pentru a ajunge acolo, trebuie să ai curaj. Trebuie să faci primul pasul și să întreprinzi acțiuni nesigure, incomode pentru tine. Înseamnă să ieși din carapace, să te expui în fața celorlalți, fără măcar să ai siguranța că și ceilalți vor face la fel.  Mai înseamnă să conștientizezi starea ta actuală, să îți vezi și limitele, să ai zile când ești un simplu om, care are nevoie de ajutor.

Doar că, această poziție nu este cea mai confortabilă pentru tine. De aceea, incă te lupți cu aceste stări si pierzi energie și timp doar pentru a-ți masca slăbiciunile.

Știi prea bine că trebuie să schimbi lucrurile.

Recunoaște când „nu știi” sau când „ai greșit”. În acest mod încurajezi un mediu de imperfecțiune , unde oamenii au încredere și sunt transparenți.

Acceptă că ai nevoie de oamenii din echipa ta. Învață să te completezi cu angajații tai și să obții cele mai bune rezultate în cel mai scurt timp.

Lasă-ți ego-ul la intrare, în fiecare dimineață când ajungi la birou.

Doar așă te concentrezi pe discuțiile din echipă și poți îmbrățișa propunerile celorlalți.

De fiecare dată amintește-ți că nu este vorba despre tine.

Nu uita că ego-ul tău, măștile pe care le afișezi, fricile tale, te sabotează mai devreme sau mai târziu.

Schimbă-ți modul de gândire, demonstrează că ești gata să fii primul care își arată vulnerabilitatea și limitele. Oamenii tăi vor urma  un lider asumat, responsabil, căruia îi pasă mult mai mult de echipă decât de propriul Ego.  Decide ce contează cu adevărat, ce ești gata să sacrifici, fă pași în această direcție și rezultatele vor apărea. Acesta este singurul mod în care poți cultiva un mediu de încredere și implicare.

Ama Stroe