Guest post, Ama Stroe – GM Pilgrim România: Antreprenoriatul, o provocare continuă. Investește în echipa ta

“Bijuteriile sunt un must-have în ținuta fiecărei femei. Este un alt mod de a ne exprima personalitatea, iar prin mixul de forme și dimensiuni creăm acel aspect unic, care ne definește. Am adus pe piața românească Pilgrim, un brand danez care promovează colecții de bijuterii lucrate manual, accesoriile cu poveste – din suflet pentru suflet”, spune Ana-Maria Stroe, GM Pilgrim România.

Am ales drumul antreprenoriatului de curând, în urmă cu 3 ani. Am învățat între timp ce este eșecul, cum să îl depășesc și cum să mă ridic de fiecare dată când cad. De fapt, la Pilgrim fiecare zi este o provocare, așa cum sunt sigură că se întâmplă în orice alt business. Decizia de a continua, de a învăța să te ridici mai presus de probleme, arată că fără perseverență, determinare și foarte multă muncă, nu prea ai cum să reușești.

Ce fac acum este să îmi dedic energia și pasiunea pentru dezvoltarea Pilgrim România, brand despre care sunt sigură că va fi preferatul doamnelor și domnișoarelor în scurtă vreme. Pe acest drum am învățat că antreprenorul are nevoie de doze egale de pasiune și nebunie. Să crezi 100% în visul tău, să îți depășești orice limită sau frică și să riști aproape totul pentru asta. Este un montagne russe continuu, ai perioade de accelerare ascendentă urmate de căderi serioase, experimentezi mult necunoscut și noi niveluri de adrenalină. Acest tumult a venit însă, cel puțin pentru mine, la pachet cu dorința de a o lua de la capăt în fiecare zi.

Am învățat că nu pot face eu totul, că nu sunt bună chiar la toate, că am încă multe conuri de umbră pe care trebuie să mi le descopăr și cel mai greu mi-a fost să accept că nu pot controla totul. Provocarea necunoscutului mi-a adus așadar multe lecții. Una dintre acestea a fost legată de echipa noastră, pentru că am fost nevoită să accept că înainte de-ai dezvolta pe alții, trebuie să-mi înțeleg bine abilitățile și tăriile mele. Mai apoi am dezvoltat capacitatea de a-i crește și aprecia pe ceilalți, de a le stimula potențialul și de a le găsi poziția potrivită în funcție de talentele lor native.

Poate că sună a teorie, dar toată această perioadă de creștere în tandem cu oamenii din echipa Pilgrim România m-a adus la concluzia că nu ești lider dacă nu ești coach. Am învățat să aduc soluții implicându-i și pe ceilalți în procesul decizional, am descoperit în unii angajați creativitate și drag de inovație cât pentru două business-uri. Succesul meu nu depinde doar de cifrele de la final de an, ci și de felul în care pun în valoare potențialul fiecărui membu Pilgrim, pe felul în care îl ajut să se realizeze profesional și personal. De fapt, ceea ce fac este să creez o cultură de business centrată pe om, pentru că satisfacția fiecăruia dintre noi vine din împlinirea aspirațiilor, deopotrivă individuale și colective.

Am mai renunțat la nevoia de control, iar acum lucrez la acest climat de încredere și încurajare. La Pilgrim nu dăm dispoziții, ci ascultăm, punem întrebările potrivite. Știu sigur că făcând asta cu cei din echipă, voi experimenta rezultatele aceleiași atitudini în relația cu cei care ne calcă pragul.

Cu prietenie,

Ama (așa cum mă știu prietenii)