#GuestPost, Daniela Talida: Noul HR

Încercați să vă imaginați un proces de identificare a talentelor, în care candidații decid dacă doresc să continue procesul de recrutare, nu specialistul în HR – cel care face astăzi alegerea candidaților.

Lumea de astăzi este într-o continuă transformare și tehnologizare. Toate conceptele tradiționale trebuie să se alinieze pieței. Inclusiv conceptul tradițional de HR trebuie să se reiventeze și să se adapteze tehnologiei și pieței de forță de muncă.

Acum 20 de ani vorbeam despre mirajul multinaționalelor și al angajaților corporatiști, în speță al angajaților remunerați lunar cu un salariu prestabilit.

Am crescut în paradigma în care munca se realizează la sediul unei companii, loc în care lucrezi o viață întreagă. S-au creat sisteme de distribuție pe verticală, cu alte cuvinte există un șef care solicită îndeplinirea unor sarcini și care, mai apoi, controlează performanța.

Acest “model vechi” datează de la începutul erei industriale, unde un grup de lideri aflat la vârful unei organizații elaborează o strategie. Aceasta din urmă este transferată unei echipe care creează procesele, sistemele și programele de sprijin pentru această strategie. În HR, acestea sunt Managementul Performanței, Achiziția Talentului, Planificarea Forței de Muncă, Dezvoltarea de Leadership, Planificarea Succesiunii, susținute de un sistem de resurse pentru întreprinderi, de exemplu Workday, SAP etc.

Lumea de mâine va fi atât de diferită încât va fi necesară o revoluție sau o re-imaginare a profesiei de resurse umane.

Ne aflăm în era tehnologiei, unde observăm că:

  • LinkedIn are astăzi mai mult de 500 de milioane de utilizatori, Facebook are peste 2,5 miliarde de utilizatori și crește la viteză record în Africa.
  • Energia solară trece printr-o dezvoltare accelerata și, în câțiva ani, probabil că va înlocui majoritatea surselor noastre de combustibili fosili.
  • Ritmul accelerat al schimbării tehnologiei are un impact enorm asupra muncii. Acum vedem semnele timpurii ale dezintegrării modelelor clasice de forță de muncă cu apariția forței de muncă extinse/ consultatii in domeniu, agentii, sisteme de hr automatizate – platforme de recrutare HR. Noul angajat nu mai trebuie să se prezinte la locul de munca într-un program fix și să ponteze. Noul angajat poate lucra pentru mai multe companii în același timp.

Să mergem prin lumea de mâine.

Anticipăm o creștere a economiei online independente, ceea ce reprezintă o schimbare semnificativă în modul în care funcționează piața muncii.

Revoluția aceasta face ca organizația să se orienteze către angajat, în special profesionist în domeniu – colaborarea va fi tot mai puțin restricționată, nu mai vorbim de proximitatea fizică și de granițele geografice. Vorbim despre forța de lucru la distanță și despre creșterea încrederii în consultanți.

Profesioniștii HR se vor adresa mai mult angajaților, vor fi preocupați în mod constant despre felul în care aceștia se simt și ce au nevoie pentru a fi mai mulțumiți. Așa apare modelul angajat = client.

Nu mai trebuie să ne gândim la angajați ca la “bunuri colective” care trebuie gestionate, ci ca indivizi care pot fi ascultați. Odată cu această schimbare de paradigmă, vom putea renunța la noțiunea de proprietate a talentelor.

Multe companii au început deja să înlocuiască sistemele clasice de management al performanței, concepute pe baza “gândirii verticale”, înlocuindu-le cu discuții mai frecvente de check-in și coaching.

Angajatorii vor folosi tehnologia de ultimă oră a recrutarii online, mașinile inteligente vor selecta și alege candidații, iar abia la finalul procesului va apărea interacțiunea umană.

Piața de software din resurse umane reprezintă în jur de 15 BUSD și se așteaptă să crească la aproximativ 25 BUSD după 2020.

În 2018, 59% dintre managerii au recunoscut că au contractat liber profesionisti și antreprenori/agenții de recrutare în HR, cu 24% mai mult față de anul trecut.

Potrivit aceluiași raport, managerii anticipau că munca realizată de colaboratori va crește cu 168% în următorii 10 ani.

Resursele umane, în contextul viitorului muncii, se concentrează în jurul comercializării și vânzării muncii, formarea unei forțe de muncă agile într-o combinație de salariați și non-salariați și proiectarea intervențiilor centrate pe experiența lucrătorilor.

HR-ul va trebui, de asemenea, să conducă dialogul în jurul externalizării și a virtualizării muncii.

Odată cu aceste schimbări va fi necesar, în mare măsură, ca HR-ul să conceapă blocurile de construcție ale unui mediu de lucru complet automatizat.

HR-ul trebuie să se reinventeze, să accepte și să preia noile tehnologii, să fie aproape de angajați și de consultant, privindu-l ca pe un client care trebuie susținut. Trebuie să fie un adevărat mediator, plin de integritate, în relația dintre angajator – angajat/colaborator. Spre asta îmi conduc și eu compania.

Cu prietenie,

Daniela Talida

Daniela Talida – este owner al companiei Careers Smart și managing partner pentru compania FEP. A ocupat funcții cheie în cadrul mai multor multinaționale, de la Manager Resurse Umane la Country Manager. Are peste 10 ani de experiență în domeniul Resurselor Umane, expertiza ei fiind în toate ariile domeniul și în consultanță managerială, deschizând în România mai multe start-up-uri pentru multinaționale de recrutare.