Guest Post, Claudiu Petre: A trecut atât de repede timpul încât am uitat să mi-l planific

Una dintre cele mai importante resurse pe care fiecare dintre noi o primește este timpul. Indiferent de poziția pe care o avem, numărul oamenilor pe care îi conducem sau lucrurile pe care le realizăm, timpul este același pentru toți.

Uitându-mă în urmă pot spune că de multe ori m-am regăsit în două situații: ”am suficient timp” și ”nu mai timp deloc”. Cel mai ușor mi-a fost să-mi administrez timpul în cadrul proiectelor realizate, dar când a venit vorba de timpul personal, lucrurile nu au stat la fel.

Fiecare afacere are mai multe obiective și priorități. În funcție de nivelul de prioritate și gradul de importanță al acestora, fiecărui obiectiv i se acordă o perioadă de timp. Mi-a fost mult mai ușor să-mi administrez timpul atunci când obiectivele erau clar formulate și așteptările bine definite, mai rămânea doar de pus în aplicare. Când mă trezeam, știam foarte bine unde trebuie să ajung și care sunt pașii pentru a fi acolo.

În schimb, provocarea cea mai mare a fost în administrarea timpului personal. Am ajuns într-un punct în care am realizat că a trecut atât de repede timpul încât am uitat să mi-l planific. De fapt, atunci când îmi setam obiectivele eram foarte entuziasmat de cele profesionale și de modul în care acestea pot fi realizate, încât nu mai alocam suficient timp pentru cele personale. Iar atunci când evaluam și adaptam obiectivele, cele profesionale era evaluate pe baza acțiunilor realizate iar cele personale pe baza intențiilor avute.

Acum ceva timp, reciteam cartea Cele 7 obiceiuri ale persoanelor eficiente de Stephen R. Covey. De această dată, a fost un lucru care mi-a atras atenția și care consider că este cel mai important atunci când vorbim de planificarea obiectivelor și administrarea timpului. Covey propunea ca atunci când vrei să realizezi ceva, să începi cu finalul în minte.

Rămânând cu acest gând, am început să fac un exercițiu de imaginație… Tocmai mă aflam la cea mai importantă celebrare, un eveniment mult așteptat, organizat de mine și care avea ca scop: celebrarea obiectivelor realizate. Era un eveniment special deoarece toate obiectivele pe care mi le-am propus au fost realizate. După ce evenimentul s-a încheiat, mi-am dat seama că acelea erau toate realizările mele. Era momentul în care nu mai puteam să schimb nimic din ceea ce s-a întâmplat.

Fiind onest, recunosc că erau sentimente diferite ce mă însoțeau. Pentru unele eram profund recunoscător că au fost realizate și că am luptat pentru ele, iar pentru altele nu mă bucuram la fel. Și asta pentru că am conștientizat că de fapt rezultatul așteptat nu mă mulțumește. Simțeam că am fost prea ocupat cu atingerea obiectivului și am omis cel mai important lucru, acela de a mă gândi dacă ceea ce îmi doresc este suficient pentru mine.

Este foarte important ca atunci când ne setăm obiectivele să le definim cât mai bine și să știm care sunt rezultatele așteptate. Iar apoi este de mare ajutor să vedem acest obiectiv împlinit și să ne gândim dacă realizarea acestuia ne împlinește cu adevărat. Dacă realizarea acestuia nu ne împlinește, cred că este de ajutor să ne redefinim obiectivele, iar asta ne va ajuta mai mult în administrarea cu folos a timpului.

Cu prietenie,

Claudiu Petre

Claudiu Petre are o experiență de peste 5 ani în marketing, vânzări și dezvoltare business. Este pasionat de implementarea modelelor care ajută ca ideile să se transforme în rezultate. Consideră că cea mai mare artă, este arta de a putea înfăptui ceva împreună cu o echipă. În prezent este director de vânzări în cadrul companiei Salis Terra Service.