GuestPost Mircea Barticel: Cum să recrutezi eficient și să nu pui peștele să se urce în copac

Atunci când scalezi un business, nimic nu este mai important decât oamenii cu care vrei să îți duci planul la îndeplinire. Și cum trăim vremuri în care criza oamenilor buni este destul de mare, nimic nu poate fi mai provocator decât să reușești să aduni o echipă cu care să îți propui dublarea business-ului.

Ani la rând am recrutat oameni după “metoda tradițională”. Am postat un anunț pe unul dintre site-urile de specialitate, eventual am copiat un text care mi s-a părut mie interesant și l-am modificat cu informațiile relevante mie. Apoi am dat drumul așteptărilor ca anunțul meu să adune cei mai buni oameni.

Urma interviul tradițional face to face. Îmi amintesc și acum cu groază cum programam 12 oameni pe zi la interviu și veneau maxim doi. Făceam 2-3 zile de interviuri și apoi alegeam persoana care mi s-a parut mie ca fiind cea mai compatibilă. Foarte profi, nu?

Nu știu cum să exprim frustrările pe care le trăiam văzând că nu am făcut alegerea cea mai bună, că e posibil să mai ratez un an. Așa că am început să caut metode prin care să nu mai dau greș!

Am auzit de varianta în care angajezi mai mulți oameni, chiar 2-3 persoane pe un post, pentru ca ulterior să rămâi cu cel mai performant. Am analizat-o și am renunțat repede la această metodă pentru că mi-am pus întrebarea: Și ce fac dacă toți 3 sunt nepotriviți pentru post? Unde ajung?

Dupa ce am parcurs mai multe cursuri de recrutare am ajuns la formula pe care o împărtășesc și cu voi astăzi. Cea prin care am reușit să îmi creez echipa cu care am deplina încredere că voi reuși dublarea business-ului meu. Iată cei 8 pași pe care i-am descoperit ca fiind mai mult decât utili în formarea echipei performante:

  1. Am început cu clarificarea viziunii și misiunii companiei. Având aceste două fundamente bine stabilite, am reușit să am claritate și în lucrurile pe care le cer echipei.
  2. Am definit valorile companiei, iar asta m-a ajutat să înțeleg ce tip de cultură organizațională vreau să am.
  3. Am făcut o listă cu responsabilitățile rolului pentru care îmi doresc să angajez și am definit foarte bine activitățile pe care viitorul nostru coleg le-ar avea de îndeplinit. Totodată, am definit ceea ce nu îmi doresc de la persoana respectivă.
  4. Apoi am generat anunțul, care a avut următoarea structură:
    1. În primul alineat am vorbit despre Viziunea noastră. Mai exact, am spus că “Noi, BDM Roof System, dorim realizarea a 100.000 de Acoperișuri Sănătoase în România și ne căutăm un nou coleg care să ne ajute să ducem planul la îndeplinire.”
    2. Apoi am vorbit despre misiune și despre o problemă specifică industriei, pe care lucrăm să o rezolvăm. “În industria construcțiilor adevărul și minciuna sunt dificil de deosebit. Oamenii mint destul de mult, iar adevărul este că  distribuitorii de învelitori au tot interesul să țină ascunse beneficiarilor anumite informații. La BDM Roof System avem scopul de a realiza pentru clienți Acoperișuri Sănătoase care să reziste cu adevărat mai bine de 50 de ani. Sub aceste acoperișuri oamenii trebuie să doarmă liniștiți și să-și trăiască cele mai frumoase clipe ale vieții. Acesta este motivul pentru care ne-am asumat rolul de a pune la dispoziția clienților toate informațiile și soluțiile necesare ca aceștia să știe care sunt aspectele cărora trebuie să le acorde o mai mare importanță atunci când au de achiziționat un sistem de învelitoare. În felul acesta, acoperișul lor nu va avea nevoie de schimbări peste 20 de ani, ci va rezista cel puțin 50, așa cum se și așteaptă”.
    3. Am făcut două liste intitulate Aplică dacă și Nu aplica dacă. Listele mele au avut 10 puncte pentru fiecare categorie. Deși s-ar putea să ți se pară cam lungi, vei vedea cât de mult te vor ajuta. Nu le scrie însă la modul general (ex. Aplică dacă ești punctual), ci fii cât mai specific (Aplică dacă: îți place să îți planifici activitatea și nu îți place să întârzii la întâlniri)
  5. Următorul pas a fost să scriu o listă cu responsabilitățile pe care noul coleg le va avea și o listă cu obiceiurile companiei.
  6. A urmat lista cu beneficiile și bonusurile postului.
  7. În final, am trecut detalii despre cum va putea să aplice la acest job.
  8. Deși am postat anunțul pe un site de specialitate și, da, am plătit pentru cea mai bună opțiune pe acel site ca să obțin cât mai multe vizualizări ale jobului, metoda de aplicare pe care am ales-o a fost printr-un formular extern în format Google Forms.

În acest document am rugat aplicanții să:

  1. Își lase datele de contact (nume, număr telefon, e-mail)
  2. Să îmi spună despre experiența lui din domeniu
  3. Să îmi spună dacă a participat la traininguri în domeniul respectiv.
  4. Iar la final i-am pus o întrebare specifică domeniului nostru (Dă-mi 3 motive pentru care aș cumpăra țiglă metalică).

Acest forumular a avut ca scop să filtreze oamenii cu adevărat interesati de cei care aplică la orice job. Ulterior am programat interviuri face to face doar cu cei care au completat integral formularul.

Așa cum am spus mai sus, în trecut programam 10-12 persoane pe zi pentru interviu, iar în realitate veneau maxim 2. Ce s-a întâmplat de data asta? Dacă deja te-ai gândit că e prea complicat anunțul și că acest lucru îi va descuraja pe candidați să aplice, află că:

  • 3466 persoane au vizualizat anunțul
  • 348 au intrat în Formularul de aplicare
  • 122 au completat formularul
  • 22 au fost programați pentru interviu
  • 20 au venit să ne cunoască

La fel de important ca tot ceea ce am făcut până la acest punct, am pregătit și 10 întrebări specifice pentru fiecare candidat. În felul acesta am văzut dacă ei aveau cunoștințele necesare sau divagau pe lângă subiect.

La final, i-am rugat să completeze chestionarul DISC, iar asta pentru încă din momentul în care am creat anunțul, știam deja ce tip de personalitate doresc să completeze echipa. Și am vrut să merg la sigur.

Acum, e drept, nu aș fi știut de importanța chestionarului DISC, deși tot auzisem de ceva ani de el, dacă nu aș fi participat la workshop-urile LEADImpact. Trainerii LEAD m-au ajutat să înțeleg că unii oameni nu performează într-un rol pur și simplu pentru că personalitatea lor se potrivește unei alte activități. Ar fi fost ca și cum aș pune peștele să urce în copac.

Ce s-a ales de acest proces de recrutare? Mi-am planificat să angajez 2 colegi, dar am recrutat 4. Pentru că efectiv am reușit să atrag oameni faini, cu care am toată încrederea că voi dubla business-ul meu.

Sper să îți fie de folos experiența mea și în felul acesta să eviți frustrările pe care eu le-am trăit până acum în procesele de recrutare.

Cu prietenie,

Mircea Barticel

Mircea Barticel este fondatorul Centrului de Acoperișuri BDM Roof System, lider pe piața de acoperișuri și țigle. El crede în perseverență și eficiență ca valori fundamentale pentru business.